Analytiker om Volvo: ”Stora frågan hur stor nedgången blir”

0
26

Volvos orderingång för det tredje kvartalet och marknadsutsikter för 2020 väntas präglas av avmattningen på lastbils- och anläggningsmarknaderna. Den stora frågan är hur stor nedgången, som i viss utsträckning redan är inprisad i aktien, spås bli.  

Det framgår av en rad analyser inför Volvos rapport för det tredje kvartalet. 

”Orderingångssiffran kommer återigen att stå i fokus hos investerare. Samtidigt som en stark ordernedgång i Nordamerika borde vara väntad av marknaden blickar vi även mot en lägre orderingång i Europa. Sammantaget räknar vi med att orderingången går ned med cirka 30 procent till omkring 45.000 lastbilar”, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Snittestimatet enligt Infront Datas sammanställning av tolv analytikerprognoser indikerar att Volvos orderingång på lastbilar minskar cirka 32 procent till 44.678 fordon under tredje kvartalet.

I halvårsrapporten flaggade Volvo för att bolaget under det andra halvåret skulle anpassa produktionen efter en lägre orderingång. Vd Martin Lundstedt indikerade då att det kan handla om en neddragning i häradet 8 procent andra halvåret.

Samtidigt blir det intressant att se vad Volvo signalerar kring 2020, då bolaget normalt i sin niomånadersrapport släpper prognoser för lastbils- och anläggningsmarknaderna kommande år.

”Inom Nafta förväntar vi oss att Volvos guidning är i linje med ACT:s och Navistars vilka indikerar en nedgång med 25-30 procent. I Europa förväntar vi oss att guidningen är ned med 15 procent vilket är i linje med den långsiktiga trenden och minskningen av orderingången hittills i år”, skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

ABG Sundal Collier menar att Volvos marginaler är mer motståndskraftiga än vad investerare befarar och investmentbanken tror att lastbilskoncernen kommer att kunna behålla en rörelsemarginal kring 10 procent under 2020-2021.

Analytikerna framhåller också att Volvos slutmarknader under det tredje kvartalet har varit relativt stabila. Snittförväntningarna för det tredje kvartalet pekar på ett rörelseresultat för Volvokoncernen på 10,5 miljarder kronor (10,2) med en rörelsemarginal på 10,7 procent (11,1). 

Volvo Lastbilars rörelsemarginal väntas ligga kring 11,0 procent (11,1) i det tredje kvartalet, enligt Infront Data. 

Volvos rapport väntas fredagen den 18 oktober klockan 07.20. En presskonferens inleds klockan 9.00 samma dag.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Comments are closed.