Analytiker: Ubers mål om lönsamhet är ”vidlyftig och förvånande”

0
11

Skjutsdelningstjänsten Uber räknar med att den explosiva tillväxtresan ska ha renderat i lönsamma affärer inom två år, framgick av delårsrapporten tisdagen. Det var en målsättning som tog stora delar av analytikerkåren på sängen. Aktien var trots guidningen 7 procent ned dagen efter rapporten.

Att Uber ska vara vinstgenererande redan 2021 är klart tidigare än vad många analytiker räknat med, något flera banker noterade i analysuppdateringar på tisdagen. 

Investmentbanken Morgan Stanley, som spått förlust på 775 miljoner dollar för 2021, var ett av analyshusen som togs på sängen av beskedet och MKM Partners kallade prognosen ”vidlyftig och förvånande” och även RBC noterade att beräkningarna är klart över analytikerförväntan.

Kritiken mot Ubers expansionstörstande affärsmodell har på senare tid växt sig allt starkare. Kärnan utgörs av att Uber i likhet med många andra Silicon Valley-bolag som växt sig stora med hjälp av billiga krediter och gått till börsen utan att presentera någon som helst lönsamhetsplan. Strategin har i stället gått ut på att vända på koncepten och först och först skapa ett konsumentbehov och därefter börja tjäna pengar.

Investerarkollektivet har dragit öronen åt sig. Sedan noteringen i maj har Ubers aktie backat med drygt 30 procent och den japanska storägaren Softbank – som via den så kallade Visionsfonden pumpat in saudiska oljemiljarder till Uber, Slack, Door Dash, Wework och andra branschkollegor – har skrattats ut sedan det sistnämnda bolagets börsnoteringskollaps i höstas.

Goldman Sachs vd David Solomon var på tisdagen ute och pekade på hur de egna investeringarna, bland annat Uber, underpresterat och hur investmentbanken tvingats inse att den marknaden för tillväxtaktier i allt högre grad nu önskar se lönsamhet.

”Jag tror att vi ser lite mer disciplin komma in i marknaden här”, sade han i en intervju med Bloomberg News.

Lönsamhetsmålet kan därför sägas ha varit i grevens tid.

”Vi vet att det finns krav på oss om att prestera lönsamhet”, konstaterade Ubers vd Dara Khosrowshahi i intervjun med CNBC.

Ubers förlust per aktie kom in på 68 cent, mot väntade 81 cent enligt Refinitiv. Omsättningen var något högre än väntat: 3,8 miljarder dollar, mot väntade 3,7 miljarder. Förlusten totalt var 1,2 miljarder, en ökning från 986 miljoner samma period i fjol. 

En av de mest noggrant bevakade kolumnerna i delårsrapporten, den för bruttobokningar, kom in sämre än väntat på 16,5 miljarder jämfört med Bloombergs analytikersnitt på 16,7 miljarder.

Comments are closed.