Bankerna i topp på röd Stockholmsbörs

0
24

Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid i en oregelbunden tendens. De ledande Europabörserna visade samtidigt på mindre positiva indexförändringar. 

Fokus riktades mot bankerna efter Uppdrag Granskning släppt sitt program om SEB. Storbankerna, med SEB och Swedbank i täten, gick framåt på en som helhet på en annars nästan oförändrad marknad.

Vid 14-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,2 procent till nivån 1.738 och aktier för 8,1 miljarder hade bytt händer på Stockholmsbörsen.

Uppdrag Gransknings avsnitt om SEB uppfattades avslöja lindrigare försummelser än väntat och SEB:s kurs steg efter att ha dalat 16 procent från det att banken kommunicerade att verksamheten skulle tas upp i programmet.

Morgonens dragplåster var att 130 av SEB:s kunder i Baltikum under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt, enligt den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomfört tillsammans med bland andra TT. Samtidigt finns kopplingar till den så kallade Magnitskij-härvan, med en transaktionsvolym som är tre gånger större än för Swedbanks del, enligt Uppdrag Granskning.

Granskningen togs emot positivt och uttalanden från SEB:s vd Johan Torgeby upprepade att de flesta av de redogjorda uppgifterna var kända och redovisade för myndigheter gav stöd för aktien, som var upp med knappt 3 procent. Tillika penningtvättshärjade Swedbank och Nordea tog rygg, 1,2 procent respektive 0,5 procent upp. Handelsbanken noterades 0,6 procent högre.

Bland förlorarna hittades SCA i botten, 1,3 procent ned. SKF och Kinnevik backade båda också med 1,3 procent.

Gruvor gick i regel starkt. Lundin Mining steg 1,5 procent efter att ha uppdaterat prognosen för åren 2020 till 2022 med en höjning av den kvartalsvisa utdelningen med 33 procent till 0:04 kanadadollar per aktie. 

Epiroc har gett besked om att gruv- och infrastrukturchefen Helena Hedblom utnämnts till ny vd från och med den 1 mars 2020, i ersättning för Per Lindberg som samtidigt lämnar styrelsen. Aktien handlades upp med 1 procent.

Gamingbolaget Toadman rusade upp cirka 13 procent efter att ha meddelat förvärv av den brittiska spelförläggaren och distributören Sold Out för uppemot 21,2 miljoner pund, eller cirka 263 miljoner kronor.

Sektorkollegan Stillfront steg nästan 9 procent, efter att ha uppdaterat sina finansiella mål.

Sämre gick det för polymertillverkaren Hexpol, som tappade 4 procent utan uppenbar anledning.

First North-bolaget Saxlunds delårsrapport föll dock investerarna i smaken. Aktien var upp drygt 9 procent efter att energi- och miljöteknikkoncernen förbättrat resultatet till -5,9 miljoner kronor, från förlust på 58,7 miljoner kronor samma period i fjol.

Oscar Properties rasade 19 procent. Fastighetsutvecklaren har inte betalat en faktura till bolagets revisor EY, rapporterar Expressen. Fakturan, som summeras till drygt 0,6 miljoner kronor, ska via inkasso ha gått vidare till Kronofogden. Fakturan ska nu vara betald, enligt bolaget.

Lundin Petroleums rekommendation sänks till av behåll från köp av ABN Amro. Riktkursen är 330 kronor, att jämföra med stängningskursen 307:90 kronor på tisdagen. Aktien backade 1,2 procent till 304:20 kronor.

Comments are closed.