Boeings Max-problem sätter avtryck på Europas börser

0
24

Airbus aktie handlades upp med en dryg procent i öppningen efter att Boeings aktie tappat drygt 4 procent på måndagen och fortsatt backa i efterhandeln. Saffran, som är en motorleverantör till Boeing, tappade samtidigt 3 procent.

Norwegian Air och Ryanair, båda flygbolag med stor verksamhet vid svenska flygplatser, är storbeställare av 737 Max-modellen och har drabbats av stora kostnader till följd av att leveranser uteblivit, kostnader som Boeing kommer att krävas på enligt tidigare uttalanden. Amerikanska Southwest Airlines var i förra veckan först med att nå ett sådant avtal med Boeing.

Norwegians aktie backade 1,6 procent i Oslobörsens tidiga handel medan Ryanair var ned med omkring 3 procent.

Beskedet från Boeing på måndagen var att tillverkningen av 737 Max läggs helt på is från och med januari. Bakom ligger det faktum att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA förklarat att det inte går att fastställa en tidsplan för när den nya certifieringsprocess som nu genomförs kan slutföras och flygförbudet hävas.

Modellen belades med ett globalt flygförbud efter två olyckor på kort tid i slutet av 2018 och början av 2019. Grava felaktigheter har framkommit runt hur modellen konstruerats och hur Boeing och FAA agerat vid certifieringen av modellen, en process som skyndades på för att konkurrera med en motsvarande modell hos Airbus.

SAS, som valt att strömlinjeforma flottan med Airbus olika flygplansmodeller, var ned med omkring 0,5 procent. De Boeing-maskiner som ännu inte fasats ut från SAS flotta är inte av den aktuella modellen 737 Max.

Comments are closed.