Dubbelt tyskt firande och bottenvecka för lyxbyggare

0
25

I skuggan av det tyska 30-årsfirandet av Berlinmurens fall kunde också vissa ljusglimtar anas i den pressade tyska industrin. Även ägare i medicinteknikbolaget Vitrolife kunde glädjas efter årets börsrusning. Sämre gick det för Oscar Properties aktieägare. Här är veckan mest spännande nyheter.

I helgen firar Tyskland att det är 30 år sedan Berlinmuren föll. Från en dag till en annan kunde medborgarna plötsligt röra sig obehindrat mellan den östra, kommuniststyrda delen och västra delen av staden, en händelse som markerade slutet för uppdelningen av hela Europa i ett Sovjetkontrollerat Östeuropa och ett demokratiskt Västeuropa.

Konjunkturintresserade tyskar kan dessutom fira lite extra. Veckans statistikskörd från den tyska industrin visade möjligen de första tecknen på en vändning i den annars pressade sektorn. Orderingången i september var starkare än väntat och trots en fortsatt nedgång på årsbasis bjöd septembersiffran på den första månadsvisa förbättringen sedan inledningen av sommaren. 

 

Eftersläntrare rapportrusade

Medicinteknikbolaget Vitrolife bjöd på large cap-listans största rapportrus för hela året i veckan. Medicinteknikbolaget levererade en omsättningsökning på 33 procent och en organisk tillväxt på 15 procent i det tredje kvartalet. Investerarna svarade med en kursuppgång på imponerande 28 procent. Aktien stängde över 200 kronor för första gången sedan mitten av juni efter att ha gått svagt det senaste kvartalet.

En liten plump i protokollet var rörelsemarginalen som tappade 2 procentenheter på årsbasis. Kassaflödet från den löpande verksamheten steg dock jämfört med motsvarande period 2018 och rätade därmed ut frågetecken efter att ha minskat på årsbasis under det andra kvartalet.

 

Lyxbostadsbyggare på nya bottennivåer

Bostadsutvecklaren Oscar Properties bjöd på en riktigt dramatisk kursresa i veckan. Efter att villkoren i den aviserade företrädesemissionen som ska tillföra bolaget 249 miljoner kronor offentliggjorts föll aktien på torsdagen till en ny bottennivå strax över 3,4 kronor.

Beskedet att grundaren Oscar Engelbert själv bara ställer upp med 25 miljoner trots att han sålt aktier i bolaget för närmare 400 Mkr de senaste åren – och dessutom privat göra andra stora investeringar – gör inte upplägget mer aptitligt.

Riksbankens signaler om att räntan kommer att höjas har gett avtryck i boräntorna. Tidigt i veckan fick det statliga bolåneinstititutet SBAB kovända – efter att nyligen ha sänkt räntorna på bundna bolån gick de nu ut och höjde dem igen

Kort därpå följde Skandiabanken efter. Båda hänvisade till högre upplåningskostnader, något som också syns i bostadsobligationsräntorna som krupit uppåt sedan början av oktober. Det är sannolikt inte höstens sista räntehöjningar för bolånetagare.

Comments are closed.