Equinor blir näst största ägare i solkraftsbolaget Scatec

0
22

I affären som genomfördes på torsdagen köpte Equinor 5,2 procent av bolaget för snittpriset 116 norska kronor per aktie, enligt ägardatatjänsten Holdings. Stängningskursen på torsdagen var 110,50 norska kronor för aktien. Affären uppgick till 745 miljoner norska kronor.

”Genom köpet av ytterligare aktier i Scatec Solar stärker vi Equinors position i en snabbt växande solenergisektor”, säger oljebolagets vd Pål Eitrheim.

Koncernchefen beskriver investeringen som en långsiktig investering som stöttar strategin att bygga upp en stark position inom förnybar energi och säkra ett långsiktigt värdeskapande för aktieägarna.

”Bolaget har en mycket duktig ledning och en strategi som har visat resultat. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet”, säger Pål Eitrheim.

Säljare av aktieposten är Andresen-familjens investmentbolag Ferd, vars vd Morten Borge är nöjd med affären.

”Vi är stolta över att ha varit en stor ägare och stöttat Scatec Solar genom en period med kraftig tillväxt och industriell utveckling”, säger han enligt E24.

Ferd gick in i aktien på nivån 30-40 norska kronor och har tjänat runt en halv miljard på sitt Scatec-innehav.

Equinors storköp följer en noterbar liknande transaktion för två veckor sedan, där den norske oljemiljardären och Akerstorägaren Kjell Inge Rokke gick in som största ägare till REC Silicon, som är en leverantör till solkraftsindustrin.

Comments are closed.