EU och Ryssland visar enad front mot USA

0
5

EU motsätter sig sanktioner mot företag i EU som bedriver laglig affärsverksamhet”, säger en talesperson för EU-kommissionen.

Sanktionerna mot bygget godkändes av USA:s president Donald Trump på fredagen. Bakom gasledningen – som kostar omkring 100 miljarder kronor – står i första hand det ryska statskontrollerade bolaget Gazprom. Men även ickeryska bolag, bland dem Shell, Uniper, Wintershall och Engie, är involverade i projektet.

Även Tysklands regering kritiserar sanktionerna i ett uttalande.

”De kommer att slå mot tyska och europeiska företag och innebär ett ingripande i våra interna angelägenheter”, skriver förbundskansler Angela Merkels talesperson.

Med hjälp av gasledningen ska leveranserna av rysk naturgas till Tyskland kunna fördubblas. De amerikanska kongressledamöter som röstat igenom sanktionerna oroar sig för att projektet skulle berika den ryska regeringen och öka president Vladimir Putins inflytande i Europa.

Föga förvånande kritiseras sanktionerna även av Ryssland, som anklagar USA för att vilja hämma andra länders ekonomiska utveckling.

”USA ogillar global konkurrens. Snart kommer de väl att kräva att vi slutar andas”, skriver det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova på Facebook.

I oktober kom ett beslut från danska Energistyrelsen om att gasledningen får dras inom Danmarks ekonomiska zon i Östersjön, sydost om Bornholm. Svenska regeringen sade redan sommaren 2018 motvilligt ja till att gasledningen dras i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön.

Comments are closed.