Fastighetsjätten får skarp kritik: ”Påminner om Beirut”

0
14

Att lyfta ett område ur utanförskap kräver insatser från många håll, men en aktör är viktigare än andra, enligt Gunnar Blomé, doktor i fastighetsekonomi och samhällsplaneringschef i Malmö stad.  

”Fastighetsägarna har en helt avgörande roll”, säger han och pekar på exempel från Landskrona, Gårdsten i Göteborg och Sofielund i Malmö. 

En passiv fastighetsägare kan samtidigt bidra till att utanförskap befästs eller förstärks. 

Giganten i Sveriges utsatta områden är Hembla, vars 21.400 lägenheter utgör mer än halva beståndet hos tyska Vonovia, landets största privata fastighetsägare. 

I Gottsunda söder om Uppsala, klassat som ett särskilt utsatt område av Polisen, är förortslyftet långt borta. Så sent som för en vecka sedan skedde där ett knivdåd och enligt rikspolischef Anders Thornberg, som nyligen besökte området, kan det komma ifråga för Polisens Operation Rimfrost. Hos Uppsalapolisen är Hemblas lägenhetsbestånd på knappt 1.000 lägenheter ökänt som en knutpunkt för kriminalitet. Mohamad Hassan (L), som är kommunalråd i staden har sin uppfattning klar: Hembla tar inte ansvar.  

”Just nu påminner Hemblas fastigheter mig om vissa delar av min barndoms Beirut. Det är slitet, det är stigmatiserat, det finns inget framtidshopp”, säger han. 

”Vi har haft problem med det här beståndet under många år och vi har fört fram mycket kritik”, säger kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S).

Styret planerar att satsa stora summor för att lyfta det utsatta området. Planen är att 8,3 miljarder ska investeras förorten till 2035, varav merparten privata medel till 2.500 bostadsrätter. Kommunen står för en mindre del, 2,3 miljarder, går bland annat till en simhall, skola, förskola och upprustning utomhusmiljön. Till det kommer kostnader för en spårvagn. Bortom 2035 fortsätter miljardinvesteringarna. 

De senaste 1,5 åren har Erik Pelling haft tre fyra möten med Hemblas vd Svein Erik Lilleland, med telefon- och mejlkontakt där emellan. Vd:n har även deltagit i en trygghetsvandring. Mötena har börjat ge resultat. En av byggnaderna på den mest utsatta gatan har rivits, och Hembla leder nu en lokal företagarförening. 

”Jag upplever att vi har en ganska bra dialog och att det händer saker”, säger Erik Pelling som ser uppgiften att lyfta Gottsunda, som sin ”mest prioriterade fråga”. 

Kommunen kräver en upprustning av trapphus, utomhusmiljöer och fasader senast i vår, men bolaget har inte gett några besked, enligt kommunen som håller inne detaljplaneringen runt fastigheterna för att sätta press på bolaget. 

Hageby i Norrköping är en av de första stadsdelarna som lämnade Polisens lista över utsatta områden, till kommunpolitikernas jubel. 

”Skolresultaten har förbättrats och förvärvsfrekvensen ökat successivt”, säger kommunstyrelseordförande Lars Stjernkvist (S) som även han pekar ut fastighetsbolagens betydelse.  

I området är Hembla en stor fastighetsägare med närmare 2.000 lägenheter.

”Det är inte med största engagemang Hembla ställer upp”, säger Lars Löfgren, som är marknadschef på kommunala Hyresbostäder. 

Han pekar på att bolaget bland annat tackat nej att delta i Portalen, det lokala projektet som syftar till att få in boende på arbetsmarknaden.  

Hemblas informationschef Jonatan Öhman skriver i ett sms att bolaget har lagt om sin hållbarhetsstrategi.

”Exakt sådant vi vill vara med i”, skriver han om Portalen. 

Di har under en länge tid sökt Hemblas vd Svein Erik Lilleland. 

Comments are closed.