Finskt näringsliv: Strejken förstör vårt rykte

0
22

Den pågående sympatistrejken som lamslår Finland skapar stor frustration bland drabbade företag. Nu menar representanter för finskt näringsliv att finländarnas vurm för sympatistrejker är samhällsfarlig och förstör landets rykte.

Postkonflikten i Finland är inne på sin tredje vecka. Post- och logistikunionen PAU utvidgande under måndagen strejken som nu berör 10.000 postanställda. Under måndagen startade dessutom en rad sympatistrejker. En av dessa var Finska Sjömansförbundet, vilket tvingade Viking Line att ställa in flera färjeavgångar. 

En dyr affär för Viking Line visade det sig, som fått bolagets vd Jan Hanses att att överväga omflaggning av färjorna. 

”Vi vill inte att våra kunder ska drabbas av något liknade i framtiden så det kan vara värt att titta på”, säger Jan Hanses i en intervju med Ålands radio, som också säger att strejken är samhällsfarlig då den angriper utrikestrafik.

Hanes manar nu regeringen till att agera.

”Vi har ju en före detta fackpamp till statsminister”, säger Jan Hanses.

Enligt Viking Line går sympatistrejken helt emot emot personalens vilja.

”De känner att de inte är part i konflikten och nu får de ingen lön”, säger kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström. 

Som Di rapporterade i går kommer bil- och transportarbetarförbundet AKT utvidga strejken på torsdag fram till lördag till att omfatta även stuvarbetare vilket kommer stoppa all frakt i landets hamnar.

Penna Urila, chefsekonom på Finlands Näringsliv, säger till Hufvudstadsbladet att Finlands utrikeshandel via hamnarna är värd 350 miljoner euro per dag, om man räknar både export och import. Strejken betyder visserligen inte inte total kapitalförstöring, men kommer innebära böter och kostnader för extra lagring. 

Det viktigaste är dock Finlands rykte, säger Mika Kusien på Företagarna i Finland till Hufvudstadsbladet, och menar att svenska företag blir vinnarna på konflikten.

”Om Sverige och Finland erbjuder en jämbördig produkt och Finland inte kan erbjuda en pålitlig leverans, går köparen till konkurrenten, säger Mika Kusinen som är säker på att finländarnas strejker orsakat ”ett långt minustecken” under årens lopp. Den pågående stödstrejken står enligt Kusinen inte i proportion till den ursprungliga konflikten.

”700 personer inom posten strejkar och så plötsligt strejkar hela Elektrikerförbundet”, fortsätter Kusinen och menar att just Finland en ovanligt låg tröskel för att gå ut i stödstrejker.

Comments are closed.