Forskningsbolaget rusar 20 procent – vinstvarnande Qliro rasar

0
29

Efter en orolig förmiddagshandel vände Stockholmsbörsen nedåt till lunchtid. Strax innan klockan 13 har både storbolagsindex OMX30 och breda OMXSPI backat nästan 0,1 procent.

Dagens vinnare

Volvo dominerar med en uppgång på 4 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring om en ”strategisk allians” med japanska Isuzu. Avtalet innefattar en försäljning av UD Trucks. Överlåtelsen förväntas ha en positiv påverkan på Volvos rörelseresultat med cirka 2 miljarder kronor och öka nettokassan med omkring 22 miljarder kronor. 

På midcap-listan återhämtar sig Hansa Biopharmas aktie efter att ordförande och en styrelseledamot köpt aktier i raset som utlöstes av förra veckans besked om så kallad BLA-ansökan från amerikanska läkemedelsverket FDA. Aktien är upp drygt 7 procent.

Dagens raket sett i procent är Net Insight, som levererar lösningar för medienät. Aktien är upp nästan 17 procent sedan det meddelats om avyttring av streaminglösningen Sye för 350 miljoner kronor.

På First North är forskningsbolaget Diamyd en stor vinnare med en uppgång på 21,8 procent.  Aktien har klättrat kraftigt sedan bolaget under torsdagskvällen presenterade en analys av tidigare fas 3- och fas 2-studier som visade en signifikant effekt av diabetesvaccinet Diamyd för typ 1-diabetes. Kursen står just nu i 13,2 kronor. 

 

Dagens förlorare

Bottenplaceringen på storbolagslistan intas av Tele2, som är ned 3 procent. Bolaget äger Com Hem som befinner sig i strid med Telia angående sändningsrättigheter. 

Även mätinstrumentbolaget Hexagon har det fortsatt tufft efter fredagens nyhet att vd:n Ola Rollén sålt av halva innehavet. Aktien är ned drygt 2 procent. 

SEB tog stryk i botten av storbolagsindex och gick mot strömmen med övriga storbanker på plus. Under morgonen meddelade Finansinspektionen beslut om att gå vidare till en sanktionsprövning i undersökningen av SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna. Aktien är ned med 1,7 procent.

Stålbolaget SSAB meddelande under morgonen en vinstvarning för det fjärde kvartalet på grund av långdragna strejker i Finland. Aktien är ned 1,4 procent under onsdagen.

På de mindre listorna är vinstvarnade Qliro dagens förlorare. Aktien är ned 15,3 procent efter att bolaget under gårdagen meddelat att koncernens nätmodebolag Nelly kommer ha ett negativt rörelseresultat före avskrivningar i det fjärde kvartalet.

Comments are closed.