Gigantiska noteringen rycker närmare – svenska jättarna nobbar

0
17

Saudi Aramco går vidare och bekräftar de datum som tidigare nämnts för när det ska påbörja sin noteringsprocess. Redan den 17 november i år kommer processen att inledas och den kommer pågå fram till den 4 december. Det meddelade bolaget i ett prospekt. 

Enligt uppgifter kan mellan 1-2 procent av bolaget noteras på den saudiska börsen. Privata investeringar kommer ha fram till den 28 november på sig att anmäla intresse att köpa aktier. Upp till 0,5 procent av aktierna kommer att säljas till privata aktörer.

Sedan tidigare har det kinesiska statliga bolaget Silk Road Fund en investering på mellan 5 till 10 miljarder dollar i bolaget. Flera andra statliga aktörer har också visat intresse för att gå in i bolaget. 

Men bland de fyra svenska svenska AP-fonderna tycks intresset vara svalt. Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden har samtliga meddelat att de inte kommer investera i Saudi Aramco. Första AP-fonden vill däremot inte uppge hur de tänker agera.

Vad bolaget , som producerar omkring 10 procent av världens olja, är värt är osäkert. Analytiker har värderat bolaget till mellan 1.200 miljarder dollar och 2.300 miljarder dollar, enligt CNBC.

Saudi Aramco bekräftar att bolaget har för avsikt att dela ut minst 75 miljarder dollar per år, från 2020, till sina aktieägare. Baserat på kronprins Mohammed bin Salmans utsagor om att bolaget är värt minst 2.000 miljarder dollar skulle det innebära en direktavkastning på 3,8 procent. 

Det är strax under direktavkastningen för Chevron på 3,9 procent och klart under Exxon Mobil och BP:s direktavkastningar på 4,9 respektive 6,3 procent, baserat på fredagens stängningskurser.

Spekulationer gör gällande att en del av bolaget framöver också kommer att noteras på någon annan börs, skriver CNBC vidare. Det skulle kunna handla om New York, London eller Tokyo. Men något sådant nämns inte i prospektet. 

Comments are closed.