Hon startar ny barnrättsorganisation inom idrotten

0
11

Första dagen på juristprogrammet 2007 fick alla elever en rak fråga av deras professor: ”varför vill ni bli jurister?”. Professorn radade upp fem svarsalternativ och iscensatte en handräckning. Louise Hammarbäck behövde ingen betänketid innan hon sträckte upp sin högernäve.

”Precis som 95 procent av mina studiekamrater ville jag rädda världen. Tankarna har funnits där sedan jag var barn och jag kände att juridiken kunde bli ett verktyg.”

För Louise Hammarbäck, kommer från Sunne i Värmland, har frasen att ”rädda världen” knappast varit något hon bara slängt sig med.

”När jag var nio år kändes världen väldigt orättvis. Jag tyckte inte att vuxna verkade vilja lyssna på barnen. Jag hade ingen specifik plan på hur jag ville förändra världen, bara att jag ville det.”

Louise Hammarbäck blev mellan tre och åtta års ålder utsatt för sexuella övergrepp och med den bakgrunden föddes hennes engagemang för att förebygga detta inom idrotten, då hon också själv är gammal fotbollsspelare. 

Idag arbetar hon som jurist på barnrättsorganisationen Pacs som är en ideell förening som hjälper idrottsföreningar att följa barnkonventionen. De utbildar också aktiva barn i barnkonventionen och kroppslig integritet.

”Studier visar att cirka fem procent av alla idrottsaktiva barn någon gång utsatts för sexuella övergrepp. Vi utbildar barn, lagledare och idrottsföreningar i barns rättigheter och kroppslig integritet för att förebygga sexuella övergrepp”, säger Louise Hammarbäck.

Hon är utbildad jurist och specialiserade sig tidigt på barnrätt och sexuellt våld när hon var klar med studierna. Bland annat har hon varit engagerad i dessa frågor både på Svenska Fotbollförbundet och UEFA.

Hösten 2018 drog Louise Hammarbäck igång satsningen på Pacs, som erbjuder idrottsföreningar en organisationsmodell som grundar sig i kanadensisk forskning och som förebygger sexuella övergrepp.

”Men framför allt strävar vi efter att alla barn ska ha rätt till en trygg och utvecklande idrott.”

Vad är en trygg idrottsmiljö?

”En trygg idrottsmiljö är en idrott där barn respekteras och görs delaktiga i sin idrott och där vuxna tar ansvar för barnen.”

Louise Hammarbäck påpekar att hon brinner för att idrotten ska ta ett mer socialt ansvar i samhället än vad idrotten gör idag. 

”Om idrotten ska utbilda och uppfostra barn och ungdomar måste man ta hänsyn till både det fysiska och psykiska hos barn. Det är först då man lyckas på riktigt. Hållbarhet är något hela samhället tjänar på.”

Märker du att ni faktiskt gör skillnad?

”Vi mäter barnens kunskap om sina rättigheter och deras kroppsliga integritet före och efter utbildningen. När barnen börjar förstå att de har sina egna speciella rättigheter så hänvisar de till sina rättigheter. De poängterar även hur viktigt det är med trygghet för dem. En flicka som vi intervjuade sa: ’man kan känna att man kan vara trygg hos flera människor om man vet att dem inte gör sådant mot andra barn som inte är så snällt’. Pilotprojektet fungerade väldigt bra i det avseendet.”

Den 12 november presenteras Louise Hammarbäck som en av fyra personer som tar plats i Reach for Changes inkubator och därmed får utmärkelsen Change Leader av Reach for Change. 

”Det känns så surrealistiskt. Jag började i vardagsrummet hemma i Uppsala för ett år sedan och förra veckan stod jag inför en jury och pitchade min idé. Jag berättade min historia och ryckte ut mitt hjärta. Jag är så glad över att jag fått någon annan att se mitt driv och potentialen i det jag vill uträtta”, säger Louise Hammarbäck.

I somras sade upp sig från sin fasta anställning för att satsa allt på Pacs, som står för Protection and Action for Childrens rights in Sports.

”Planer finns att skala upp verksamheten och gå internationellt”, berättar hon.

Ett gediget sällskap har redan tagit plats i styrelsen, allt från före detta brottaren Martin Lidberg till Airport City-vd:n Jennie Claesson.

”Det är ett toppgäng, men vi har en ledig plats som vi håller öppen för rätt person.”

 

Comments are closed.