Insynsköp gav rally i medicinteknikaktien

0
21

Rally i Bactiguard och ras i Sensys Gatso – veckan bjöd på en hel del häftiga kursrörelser på börsen. Samtidigt fortsätter kronan att stärkas. 

Di guidar dig genom veckan som gick.

Efter knappt ett och ett halvt år som självständigt bolag bytte gruvutrustaren Epiroc vd i veckan. Atlas Copco-avknoppningens gruv- och infrastrukturchef Helena Hedblom tar nu steget upp till vd-posten. Hon efterträder Per Lindberg som främst verkar ha fått jobbet för sin erfarenhet som börsbolags-vd på Billerud Korsnäs. Före skogsbolagsjobbet var Per Lindberg vice vd på Kinnevik och innan dess managementkonsult i USA. 

Börserfarenhet kan vara bra. Men branscherfarenhet väger tyngre och här vilar numera Epiroc på stadig grund. Helena Hedblom är utbildad i metallteknologi vid KTH i Stockholm och vid sidan av jobbet sitter hon i styrelsen för föreningen för gruv- metall, och mineralproducenter i Sverige. Enligt Epirocs styrelseordförande Ronnie Leten blir Helena Hedbloms viktigaste uppgift att öka tillväxten. Det kan behövas eftersom Epiroc det senaste kvartalet rapporterade en organisk orderminskning på 3 procent, klart under den förväntade ökningen på 2 procent. 

Medicinteknikbolaget Bactiguard, som utvecklat ytskikt till bland annat katetrar som motverkar infektioner i sjukhusmiljö, inledde sitt liv på börsen mer än knackigt. Aktien halverades redan första året sedan premiären i slutet av 2014 med en bottennotering på 8 kronor i oktober 2015. Sedan dess har aktien rusat med nästan 1.000 procent efter att de senaste två månaderna fördubblats i värde från 40 till fredagens rekordnotering på 83 kronor. Den senaste veckans rally beror på insynsköp på sammanlagt 20 miljoner kronor av styrelseordförande Jan Ståhlberg. De senaste månadernas rally beror på att bolaget äntligen växer. Under tredje kvartalet nästan fördubblades omsättningen och rörelsemarginalen gick från 0 till 39 procent. Bactiguard vd Christian Kinch flaggade i niomånadersrapporten för nya spännande avtal som kan bidra till ytterligare tillväxt även om det kan ta något år. 

Svettigt kronlyft för exportörer

Kronan fortsatte att stärkas under veckan och blev 10 öre dyrare mot dollarn och noterades på fredagseftermiddagen till 9,54 kronor för en dollar. Därmed passerades den tekniskt viktiga nivån 9,60 kronor som har varit en brytpunkt tidigare i år. Kronförstärkningen mot dollarn betyder att kronan nu är på sin högsta nivå mot dollarn sedan i augusti. Ännu större har kronförstärkningen varit mot euron. På två veckor har kronan gått från 10,70 till 10,50 kronor för en euro. Med tanke på att en väsentlig del av börsbolagens valutaeffekter uppstår när vinster i utlandet räknas om till kronor kan senaste tidens kronförstärkning om den blir bestående göra att börsbolagens valutavinster avtar snabbare än förväntat. 

Trafikolycka i rapportsäsongsfinalen  

Fredagen var sista dagen för bolag med obrutet räkenskapsår att redovisa sitt niomånadersresultat. Trafikövervakningsföretaget Sensys Gatso Group klarade den deadlinen genom presentera sitt resultat på torsdagen. Ordstävet att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge stämde inte denna gång. Sensys Gatso blev en av börsveckans största förlorare med ett kursfall på 16 procent sedan såväl orderingång som försäljning under kvartalet backat med över 20 procent. Fjolårets kvartalsvinst vändes till en förlust på 17 miljoner kronor och värst av allt – kassan har det senaste året dränerats på 153 Mkr.

Comments are closed.