KD vill skärpa kraven för anhöriginvandring

0
14

KD:s riksting har beslutat att skärpa partiets krav om anhöriginvandring. Det gäller alla utom för egna barn under 18 år. Även personer under 18 år ska kunna försörja anhöriga för att de ska få komma till Sverige. 

På rikstinget beslutade KD också att de inte kommer driva frågan om ett nationellt förbud mot tiggeri. Däremot kommer partiet vara öppet för att tiggeri kan förbjudas på kommunal nivå. 

Det hade inkommit flera motioner om tiggeri och debatten innan omröstningen var stundtals hätsk. Vissa motioner ville ha ett nationellt förbud mot tiggeri, och andra argumenterade för att stoppa tiggeriförbud. 

Partiledningen motsatte sig ett nationellt förbud mot tiggeri. Istället vill man se att det är kommunerna som avgör frågan. Andreas Carlsson, gruppledare för partiet i riksdagen, representerade partiledningen i debatten. 

”Grundorsaker bakom tiggeriet måste bekämpas. Men svenska kommuner måste också ytterst i sin ordningsstadga besluta om tiggeriförbud om det är nödvändigt. Problemen ser olika ut i olika kommuner. Därför är partistyrelsens bedömning att besluten bäst fattas på lokal nivå. 

Ungdomsförbundet KDU ville istället se att partiet drev på för ett nationellt tiggeriförbud. Evin Badrniya, andra vice ordförande i KDU, ansåg att det handlade om att få en enhetlig reglering i stället för olika kommunala åtgärder. 

”Jag tycker vi ska ha en helhetslösning istället för 290 olika detaljlösningar”, säger hon i talarstolen. 

Martin Hallander, ordförande för KDU, vädjade till rikstinget att fundera ordentligt kring frågan. 

”I dag har vi ett problem där många människor utnyttjas. Vi gör ingenting. Man kan säga att de här sakerna är redan olagliga, men det är bara att blunda för problemen”, säger han.

Under dagen har KD:s riksting, mot partiledningens vilja, röstat för att partiet ska verka för ett förbud mot heltäckande slöja i offentlig verksamhet.

Det var med röstsiffrorna 104-166 som partistyrelsens yrkande, att avslå förslaget, förlorade. 

Förslaget stöddes bland annat av KDU, KD:s kvinnoförbund och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. 

Rikstinget avslog också en motion om att permanenta uppehållstillstånd ska vara norm. 

Under gårdagen beslöt KD om ett ny, tuffare, integrationspolitik. Bland annat kräver de nu språktest för permanent uppehållstillstånd. 

Comments are closed.