Krisande elbolaget chockhöjer kostnadsprognos – aktien rasar

0
13

PG&E rapporterade på torsdagen sina siffror för det tredje kvartalet – men det var framtidsutsikterna som drog den största uppmärksamheten till sig.

Bolaget räknar med att ha kostnader för helåret mellan 6,2 och 6,3 miljarder dollar, motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det tidigare estimatet låg mellan 3,8 och 4,1 miljarder dollar. Aktien rasar närmare 13 procent efter beskedet.

PG&E begärde sig själva i konkurs i januari för att hantera stora skadeståndskrav som bolaget har vilande över sig sedan storbränderna 2017 och 2018.

Bolagets underhållsmässigt eftersatta kraftnät misstänks ligga bakom flera av de enorma bränder som skakat Kalifornien de senaste åren med hundratals dödsoffer som följd. Bolaget har också erkänt att deras nedfallna elledningar med största sannolikhet startat branden i Sonoma som för någon vecka sedan förstörde hundratals hem och tvingade 180.000 invånare till evakuera.

De potentiella skadestånden kan uppgå till så mycket som 30 miljarder dollar, motsvarande 290 miljarder kronor.

PG&E rapporterade en justerad rörelsevinst om 1,11 dollar per aktie i det tredje kvartalet. Samtidigt meddelade bolaget att konkursprocessen kan ta år att lösa.

Aktien har hittills i år rasat 75 procent på börsen.

Comments are closed.