M-toppen äger aktier i bolag som misstänks för monopolbildning

0
25

Moderaternas toppolitiker Johan Forssell sitter på en stor aktieportfölj. Bland annat äger han aktier i ett flygbolag som misstänks för att ha lurat amerikanska staten på pengar.

”Jag har valt att följa de regler som finns”, säger Johan Forssell.

Riksdagsledamoten Johan Forssell, moderaternas migrationspolitiske talesperson och ledamot i partistyrelsen, sitter på riksdagens bredaste aktieportfölj. Det visar Dagens industris kartläggning.

Ett bolag som Johan Forsell äger aktier i är amerikanska Transdigm.

Bolaget har flera kontrakt med det amerikanska försvarsdepartementet, där Transdigm förser den amerikanska militären med reservdelar till flygplan.

Bolaget har gått som en raket på börsen och stigit med dryga 56 procent i år.

Samtidigt dras Transdigm med sviterna av en besvärande utredning, där bolaget misstänks för att ha saltat priserna till försvarsdepartementet rejält.

I februari i år genomförde försvarsdepartementets generalinspektör en utredning av 113 kontrakt med Transdigm mellan 2015 och 2017, med ett totalt värde på 29,7 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor.

Resultatet var graverande för bolaget.

Enligt generalinspektören ska det finnas fall där bolaget haft marginaler på över 4.400 procent.

Johan Forssell säger att han inte känner till detaljerna i utredningen av Transdigm.

”Jag har en modellportfölj som jag följer, där vissa investeringsbeslut sker av en extern part. Där inryms den här aktien, så jag har inte fattat ett investeringsbeslut kring just den och flera andra aktier i portföljen. Men jag förutsätter såklart att alla företag sköter sig, oavsett om det handlar om svenska Swedbank eller ett amerikanskt bolag som det här.”

I utredningen av Transdigm, som Dagens industri tagit del av, framgår att Transdigm var den enda tillverkaren av en stor andel av flygdelarna som såldes till överpris och att bolaget därför kunde styra prissättningen helt på egen hand.

Försvarsdepartementet kommer fram till att bolaget tjänat 16,1 miljoner dollar, motsvarande drygt 154 miljoner kronor, genom att ta ut överpriserna.

Redan 2017 väcktes frågan om misstänkt höga marginaler och eventuellt bedrägeri av demokrater i kongressen, som då bad försvarsdepartementet att utreda kontrakten med Transdigm.

I maj i år valde bolaget att betala tillbaka de 154 miljonerna till försvarsdepartementet.

Johan Forssell uppger att han ägt aktier i Transdigm sedan 2018.

Sedan början av förra året fram till i dag har aktiens värde ökat med omkring 95 procent, men Johan Forssell säger att han, på grund av att han köpt och sålt aktien i perioder, i princip gått plus minus noll på Transdigm-aktien.

Hur mycket han investerat i bolaget vill han inte berätta.

”Det behöver jag inte redovisa, så jag har inte redovisat det”, säger han.

Tycker du att riksdagsledamöter har ett större ansvar än gemene man att hålla koll på aktierna de äger?

”Vi har ju ett större ansvar i och med att vi måste uppge vilka företag vi äger. Sedan är det också en privat sfär och jag tycker det är bra om riksdagsledamöter äger aktier. Det gör att man får en större förståelse för näringslivet. Inte minst för svenska företag. Jag har valt att följa de regler som finns. Vill man att vi ska följa andra regler så får man väl ändra det, tills dess så följer jag reglerna som ligger på bordet.”

Comments are closed.