Mips vd: ”Kommer tillväxten så kommer lönsamheten”

0
17

Hypade hjälmbolaget Mips relativt svaga rapport för det tredje kvartalet chockade investerarna som handlade ner aktien med nästan 14 procent i fredagens börsöppning. 

Nettoomsättningen kom in på 52,9 miljoner kronor under det tredje kvartalet vilket kan jämföras med 51,2 Mkr under samma period i fjol. Analytikerna hade i snitt väntat sig att siffran skulle landa på 67,5 Mkr enligt Bloombergs sammanställning av tre analytikers prognoser. Under årets nio första månader uppgår nettoomsättningen till 180,4 miljoner kronor.

Den organiska tillväxten stannade på minus 6 procent i kvartalet och uppgår till 28 procent under perioden januari-september. 

Förklaringen till det svagare tredje kvartalet ligger i världspolitiken, förklarade bolagets vd Max Strandwitz i DiTV:s Börsmorgon på fredagsmorgonen.

”Vi har haft ett lite svagare kvartal och ser påverkan på vår tillväxt i kvartalet. Vi är ett tillväxtbolag med sex starka kvartal bakom oss, men nu har den amerikanska marknaden tillämpat hjälmtariffer och det fick en påverkan på vår försäljning i kvartalet.

Kommer den utvecklingen att fortgå?

”Vi såg en ganska svag inledning av kvartalet men vi har sett en viss återhämtning i slutet av detsamma, så vi ser inte att detta ska påverka våra möjligheter att nå våra långsiktiga mål”, säger Max Strandwitz.

Under kvartalet har bolaget gett sig in med sin hjälmteknik i två nya hjälmkategorier; hockeyhjälmar och bygghjälmar.

”I hockeykategorin har vi tidigare haft en patentdispyt med Bauer som vi löste föregående år. Nu har vi gjort insteg på den marknaden vilket är oerhört intressant för oss, och vi har fått ett fint mottagande. I Safetykategorin har vi lanserat bygghjälmar, som är en oerhört stor och intressant marknad. Vi har börjat utbilda köparna i varför det är viktigt att ha Mips-systemet i sina hjälmar och ser ett väldigt bra mottagande och jobbar med flera internationella varumärken för att kunna penetrera den kategorin.”

I samband med sin kapitalmarknadsdag tidigare i höstas reviderades omsättningsmålet från 400 Mkr år 2020 till 1 miljard kronor år 2025. Men marginalmålet har inte höjts och redan i år ser 2020 års marginalmål på 30 procent ut att överträffas. Under årets nio första månader är marginalen över 38 procent.

Varför höjer ni inte marginalmålet? 

”Vi är ett tillväxtbolag och vårt fokus ligger där. Vi har en oerhört skalbar affärsmodell vilket innebär att kommer tillväxten så kommer också lönsamheten. Vår lönsamhet är mer ett resultat av en väldigt väl fungerande affärsmodell och inget mål i sig.

Efter det inledande raset har Mips-aktien återhämtat sig till minus 5,2 procent vid 10.25-tiden. Hittills i år är aktien upp med knappt 32 procent, i skrivande stund.

Comments are closed.