Morgonkoll: Robotjätte börsvinnare i Tokyo

0
20

Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid sextiden svensk tid stigit med 0,2 procent. Bland enskilda bolag noterades den indextunga robottillverkaren Fanuc upp omkring 1 procent.

På de kinesiska fastlandsbörserna backar Shanghaibörsens kompositindex med 0,2 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är ner 0,6 procent. I Hongkong backar Hang Seng-index i sin tur med 0,1 procent. 

”Handelskriget är den främsta orsaken till att global tillväxt har försvagats de senaste 18 månaderna. Vi hade velat se tullarna dras tillbaka. Vi väntar fortfarande på tydliga tecken på en lösning”, säger Shane Oliver, chefsekonom på australiensiska AMP Capital Investors, till Reuters.

Bland övriga aktiemarknader i regionen stiger Sydkoreanska Kospi med 0,2 procent medan Sydneybörsens S&P/ASX 200 är ner 0,6 procent. 

Nytt från natten och morgonen

•USA-börserna stängde runt oförändrade nivåer efter stillsam handel på tisdagen. Positiva tongångar beträffande handelsdiskussionerna mellan USA och Kina gav stöd. Sektorsvis var det finans- och energibolag som ledde uppgången medan fastighetssektorn gick sämst. 

•Asiatiska börser noterar mestadels mindre nedgångar så här långt på onsdagen när investerare fortsätter att försöka värdera utsikterna för en fas ett-handelsavtal mellan USA och Kina, utan att det har kommit några direkta nyheter. Amerikanska statspappersräntor vänder svagt ner i Asien, efter tisdagens markanta uppgång, medan dollarn sjunker tillbaka marginellt efter att ha handlats tydligt upp på tisdagen.

•Apotekskedjan Walgreens aktie handelsstoppades under kvällen efter en stigning på drygt 6 procent. Enligt uppgifter har Walgreens undersökt möjligheten att avnotera bolaget, rapporterade Bloomberg News. Till slut stängde aktien upp 2,6 procent för dagen. 

•NCAB:s vd Hans Ståhl har under tisdagen meddelat styrelsen att han önskar gå i pension under 2020. Styrelsen kommer att inleda en rekryteringsprocess och målsättningen är att rekryteringen skall vara klar före halvårsskiftet 2020, meddelar bolaget. 

•Federal Reserves nuvarande styrränta på intervallet 1,50 till 1,75 procent är förmodligen där den ska vara. Det sade Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, i ett anförande på tisdagen, enligt Bloomberg News. Kaplan sade även att han anser att en recession under 2020 är osannolik.  Han varnade samtidigt för negativa konsekvenser av negativa styrräntor och antydde att Europa kanske skulle klara sig bättre om ECB förskte lite mindre. 

•Raysearch, en leverantör av dosplanerings- och onkologiinformationssystem, uppger att rörelseresultatet för det tredje kvartalet kommer att bli betydligt sämre än motsvarande kvartal förra året på grund av svagare licensförsäljning i USA och Europa samt ökade rörelsekostnader. 

•Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, tycker att centralbanken ska göra ett åtagande om att inte höja räntan förrän inflationen faktiskt når målet. Han ser utrymme för den amerikanska arbetsmarknaden att stärkas ytterligare och tycker inte att den aktuella räntan är särskilt låg i förhållande till den neutrala nivån. 

Håll koll på…

Ta tempen på Tyskland
Onsdagen bjuder på fler temperaturmätare från den tyska industrin i form av industri- och maskinorder för september. I augusti sjönk industrins orderingång mer än väntat, ned 6,7 procent på årsbasis.

Säker tillväxt?
Säkerhetsbolaget Securitas halvårsrapport tyngdes av svag utveckling i framför allt Europa. För att inte göra marknaden besviken bör Securitas hålla den organiska tillväxten runt 4 procent och inte bjuda på ett stigande lönetryck i kvartalsrapporten på onsdagsmorgonen.

Växer Vitrolife?
Tillväxten är alltid i fokus när det högt värderade fertilitetsbolaget Vitrolife rapporterar. I somras steg aktien hela 11 procent när halvårsrapporten presenterades, bara för tappa mer än hela uppgången veckan efter. Nu kommer siffrorna för det tredje kvartalet.

Svettigt för gymkedjan
Det har varit ett tufft år för friskvårdskedjan Actic och aktieägarna har fått . I oktober kom en nedskrivning på 280 Mkr. I den förra kvartalsrapporten steg skulderna medan resultatet minskade. Facit för tredje kvartalet får vi strax innan klockan 8.

Carnegie-analytikern Niklas Ekman prickade in vändningen i Swedish Match, med perfekt precision. Nu höjer han riktkursen igen – och tipsar om ett extra bra läge att plocka upp aktien.

Han köprekommenderar också två andra aktier, varav en ska upp 20 procent.

Comments are closed.