Morgonkoll: Teknikjätten stiger på munter Tokyobörs

0
27

Strax efter klockan sex svensk tid var Tokyobörsens Nikkei 225-index upp 0,4 procent. Bland enskilda bolag stiger teknikkonglomeratet Softbank Group med 1,3 procent. 

På makrofronten steg Japans BNP med 0,4 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal enligt definitiv statistik. I årstakt steg BNP i sin tur med 1,8 procent. 

I Hongkong, där protesterna nu har pågått i sex månader, var börshumöret mer dämpat och Hang Seng-index rör sig för tillfället strax ovanför nollan. På de kinesiska fastlandsbörserna backar Shanghaibörsens kompositindex med 0,1 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är ner 0,1 procent. 

Kinas export, mätt i dollar, minskade med 1,1 procent i november jämfört med samma månad 2018. Analytikerna hade i snitt väntat sig att exporten skulle ha ökat med 0,8 procent enligt Bloomberg. 

Nytt från natten och morgonen:

•De ledande börserna i New York avancerade under fredagen, sedan en oväntad styrka i jobbrapporten för november återigen lockat till köp av risktillgångar. Asienbörserna är svagt upp på måndagen, medan USA-räntor och dollarn planat ut på högre nivåer.

•Ericsson har accepterat en förlikning med amerikanska justitiedepartementet i fallet som rör en utredning av korruptions- och mutanklagelser och kommer betala 1 miljard dollar i böter.

•Goldman Sachs kan komma att få betala mindre än 2 miljarder dollar i en förlikning i den nu ökända 1MDB skandalen. En klart mindre summa än de 7,5 miljarder dollar som Malaysias finansminister tidigare yrkat på.

•Kinas regering har beordrat myndigheter och offentliga institut att ta bort utländsk datautrustning och mjukvara inom tre år, vilket kan bli ett slag mot företag som HP, Dell och Microsoft, rapporterar Financial Times.

•Kinas export, mätt i dollar, sjönk 1,1 procent i årstakt i november, under väntade +ökning med 0,8 procent. Importen steg 0,3 procent, väntat var -1,4 procent. Det var fjärde månaden i rad som exporten föll, vilket ökar trycket att nå resultat i handelsförhandlingarna.

•Det kan komma en omröstning i representanthuset om riksrätt mot president Donald Trump redan denna vecka, indikerade Jerrold Nadler, ordförande för Judiciary Committee, i helgen.

•De nya ledarna för de tyska socialdemokraterna SPD signalerar en beredvillighet att stanna i regeringskoalitionen med Angela Merkel och hennes CDU, men ställer krav för detta.

•Premiärminister Boris Johnson går in i valveckan med ledning i opinionsmätningarna, men en del av dem pekar också mot att det är för tidigt att utropa seger med egen majoritet i det brittiska parlamentet.

 

Håll koll på:

Europeisk humörmätare
Sentix, euroområdets index över investerarförtroendet, steg oväntat i november efter en skarp utförslöpa under året. Sedan dess har det kommit en del tecken på bottenkännig. Frågan är om det biter på investerarnas humör.

Norsk BNP-siffra
Den norska tillväxten har bromsat de senaste månaderna och var under Norges Banks prognos förra kvartalet. Månadsstatistiken är volatil men BNP-siffran för oktober kan ge en vink om vartåt det barkar.

Bankunion nästa?
Utredningen om ett svensk deltagande i bankunionen, EU:s gemensamma tillsynsorgan för banksektorn, är klar. Frågan har blivit mer aktuell efter det senaste årets skandaler i de svenska storbankerna.

Försäljningssiffror från Ica
Livsmedelsjättens försäljning i jämförbara butiker steg i oktober och i den senaste rapporten uppgav vd Per Strömberg att Ica håller jämna steg med marknaden. Fortsatte det i november?

Flera personer vittnar för Di om trakasserier, mobbning och övergrepp inom sparkoncernen Garantums förvaltningsrådgivare Bandling & Partners.

Garantum har inlett en intern utredning för att skapa sig en bild av vad som hänt.

Comments are closed.