SHB: Allt äldre och rikare kunder talar för Avanza

0
27

Det menar Handelsbanken Capital Markets som på torsdagen höjt sin rekommendation för aktien från behåll till köp, en förändring som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat kort om tidigare på förmiddagen. 

Sett i det lite längre perspektivet lyfter Handelsbanken särskilt fram den relativt låga snittåldern bland Avanzas kunder. 

”Med en snittålder på cirka 27 år tror vi att Avanzas kundbas uppskattar bolagets teknik- och transaktionsbaserade erbjudande”, skriver Handelsbanken som menar att ”millennials”-generationen tenderar att ha bättre teknikkunnande och samtidigt inte värdesätter verkliga möten, ”ansikte mot ansikte”, lika mycket som tidigare generationer. 

Banken menar att Avanza kan växa på ett betydande sätt i takt med att kunderna mognar. 

”Vi tror dessutom att Avanza kan göra sin kundbas än mer trogen (och mer lönsam) genom att bredda erbjudandet och bli ‘one-stop shop’”, heter det i analysen. 

På kortare sikt ser Handelsbanken potentialen emanera från främst Riksbankens aviserade räntehöjning i december. Handelsbankens bankanalytiker vågar inte riktigt tro att den blir av, och bakar bara in 50 procent av den förväntade positiva effekten i räntenettot i sina beräkningar. Det leder i sin tur till att estimatet för vinsten per aktie 2020 justeras upp med 12 procent.

Handelsbanken lyfter i sin motivering till den höjda rekommendationen även fram att p/e-talet för 2020 ligger 15 procent lägre än snittet sedan 2015 och 37 procent under tidigare toppnivå. 

Riktkursen höjs från 75 till 100 kronor. Avanza-aktien stiger nästan 6 procent till nivåer strax under 90 kronor på torsdagen. 

Comments are closed.