Svenska börsjättar går ihop om verkstadsfest nästa år

0
19

November nästa år blir intensiva dagar för investerare, analytiker och finansiell media som bevakar tre av Stockholmsbörsens tyngsta verkstadsbolag. Schemat ser ut som följer:

3 november: Sandvik i Graz i Österrike
4 november: SKF i Steyr i Österrike
5 november: AB Volvo i Göteborg

Att svenska storbolag går ihop och arrangerar investerarträffar tillsammans är inget nytt. 2010 höll Volvo investerardag i sin brasilianska tillverkningsort Curitiba och samkörde då med vitvarutillverkaren Electrolux som har produktion på samma ställe. I anslutning till detta hade dessutom Scania och MAN investerardagar i Brasiliens största stad São Paulo. 

Ser man på säljsidans analytiker så är det i stort sett samma verkstadsanalytiker som bevakar SKF och Sandvik. Volvo bevakas av den mer fordonsinriktade analytikerkåren, men önskemål från amerikanskt håll gör att bolagen väljer att samköra.

”Vi försöker klustra ihop det så det blir lite enklare för analytiker i andra världsdelar så de slipper komma hit tre gånger. Det har funnits ett önskemål om detta så att det blir rimligt lätt att planera”, säger Volvos presschef Claes Eliasson.

AB Volvos huvudägare är kinesiska Geely och därefter Industrivärden. Sandvik har Industrivärden som huvudägare medan SKF kontrolleras av Wallenbergssfärens FAM.

Comments are closed.