Svenska tioårsräntan över nollstrecket

0
13

Europaräntorna stiger överlag svagt under onsdagens handel, med tyska räntor 1 punkt högre, samtidigt som Europabörserna står på plus. Euron har stärkts något av lite mer positiva data.  

En liten ljusglimt kom under morgonen från den tyska industrin, som haft en kräftgång under en längre tid. 

Orderingången steg 1,3 procent i september jämfört med föregående månad, över väntade +0,1 procent. Bland annat steg orderingången från länder utanför euroområdet med 3,0 procent. Det totala augustiutfallet reviderades också upp något, till -0,4 procent.  

Ekonomidepartementet noterade att det var en bra startpunkt inför fjärde kvartalet och att företagens förväntningar förbättrats, vilket kan peka mot att orderingången har nått botten.

”Till slut har vi fått en positiv överraskning för industrin. Det tycks vara ett bra utfall, särskilt då orderingången steg både inhemskt och från utlandet. Det ser ut som om det bottnar, nedgången fortsätter inte även om nya impulser för tillväxt är svåra att finna”, sade Jens-Oliver Niklasch på Landesbank Baden-Württemberg till Reuters.

Tidigare har tyska industri-PMI visat en liten uppgång till 42,1 i oktober från 41,7 i september. 

Tjänste-PMI i Spanien sjönk men steg i Italien. Franska tjänste-PMI visade en uppgång i linje med det preliminära utfallet medan tyska tjänste-PMI reviderades upp till en uppgång till 51,6 från 51,4, preliminärt angavs 51,2. 

Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn steg därmed till definitiva 52,2 i oktober från 51,6 föregående månad, över preliminära 51,8.

Tidigare har industrin visat en uppgång till 45,9 från 45,7, och det sammanvägda indexet steg nu till 50,6 från 50,1 föregående månad.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, är däremot fortsatt skeptisk till kraften i vändningen. Han konstaterar att euroområdet förblir nära stagnation fjärde kvartalet. 

”Det som är oroande är att den tillväxt som sågs i oktober kommer från företag som betar av tidigare arbeten, vilket innebär att efterfrågan behöver stärkas för att öka företagens inflöden av nya uppdrag och förhindra dem från att sänka aktiviteten och dra ned på jobben”, sade han i en kommentar.

Tidigare på onsdagen visade tjänste-PMI i Japan en nedgång till 49,7 från 52,8 föregående månad, vilket bidrog till att dra ned det kombinerade PMI till 49,1, vilket är under 50-nivån för första gången på tre år. Nedgången i industrin och tjänstesektorn var brett baserad.

USA-räntorna steg på tisdagen, då ISM:s tjänste-PMI för USA visat en större uppgång än väntat, men har sjunkit tillbaka något därefter. Den tioåriga statsobligationen är ned 1 punkt till 1,85 procent. 

Onsdagens USA-agenda bjuder på preliminära produktivitetsdata för tredje kvartalet, klockan 14.30. Vi får även anföranden från Fedledamöterna Charles Evans, klockan 14.00, John Williams, klockan 15.30, och Patrick Harker, klockan 21.15.

Förväntningarna om en ny, fjärde, räntesänkning från Fed i år har dragits ned rejält, och sannolikheten sätts nu till endast cirka 8 procent i prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt Bloomberg News beräkningar. 

Svenska räntor är upp 1-2 punkter och tioåringen fortsatt över 0-strecket, vilket den befunnit sig under sedan i juli. Kronan har stärkts 2-3 öre mot euro och dollar på onsdagen.

Comments are closed.