Svensken lämnade riksdagen – för att kolonisera Mars

0
28

Mathias Sundin gjorde sig känd som en obotlig visionär i det annars inte visionsprofilerade partiet Liberalerna. Under sina år i riksdagen skrev han bland annat notiser om att Sverige borde sikta på att kolonisera Mars och att vi borde bygga vakuumtunnlar för hypersnabba tåg mellan Stockholm och Helsingfors. 

Motionerna möttes ofta av munterhet och hejarop från allmänheten och kollegor. Men optimism och glada tillrop är en sak, faktiska resultat är någonting annat. Motionerna avslogs och Mathias Sundin började fundera på framtiden. Han var trött på gnället. 

”Det är en generell brist på visioner i debatten nuförtiden. Vi behöver större visioner, inte bara i Sverige utan hela mänskligheten. Det finns vad jag känner till inga egentliga visioner som enar mänskligheten förutom möjligen inom miljörörelsen. Vi måste bort från diskussioner om skärmtid, mobillådor och annat trams.”

”Vi måste kunna vara optimistiska kring framtiden.”

Mathias Sundin lämnade riksdagen efter valet 2018. Men framtidsoptimismen fanns kvar. I stället för att driva sina frågor i riksdagen bildade han Warp Institute, en stiftelse vars syfte är att ”få framtiden att komma snabbare”.

Warp Institute gillar teknik, visioner och optimism. Mindre domedagsprofetior och fokus på problem, mer Elon Musk och tummen upp. Nu driver han Warp Institute som hittills har samlat ungefär 11.000 medlemmar, främst i Sverige och i USA. 

Medlemmarna och Mathias Sundin kallar sig för faktabaserade optimister och siktar på att bli en miljon medlemmar så snart som möjligt. De 11.000 medlemmarna pratar bland annat om nya tekniska framgångar, digitalisering, framtidsfrågor och sprider positiva nyheter. 

Dessutom samlar man in pengar och idéer. Hittills har man bland annat skramlat pengar till finansieringen av en privatbyggd rymdfarkost som ska försöka ta sig till en asteroid. Målsättningen är i förlängningen att människan ska kunna bosätta sig i rymden. Bygget av rymdfarkosten pågår i ett garage i en förort söder om Stockholm. 

”Rymden är en så himla bra symbol. På 60-talet var det bara supermakterna som kunde sikta på att ta sig till rymden, men i dag kan vem som helst vara delaktig genom att lägga en hundring på projektet.”

”Vi vill visa att det går att göra en sådan sak privat och med mycket mindre pengar än tidigare. Nu vill vi först visa att det går, sedan blir kommande steg för Warp att hitta naturresurser för att kunna bygga i rymden utan att behöva ta resurser från jorden. Det behövs för att kunna upprätthålla liv på en rymdstation. ”

Medlemmarna kommunicerar på kommunikationsverktyget Slack eller i olika grupper på sociala medier. Om man gillar det som Warp Institute håller på med kan man bli medlem för 10 dollar, motsvarande 95 kronor, per månad. 

Pengarna går bland annat till olika föreläsningar och träffar, i november deltog till exempel digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) i ett panelsamtal om kärnkraft. 

”Som politiker behövde man vara lite mer försiktig än vad vi kan vara nu. Då behövde man ta hänsyn till varifrån pengarna tas och jag som representant behövde visa respekt för processerna. I Warp kan vi satsa på saker som får större effekt.”, säger Mathias Sundin.

Mathias Sundin tar diskussionen om höghastighetståg som ett exempel på varför han menar att rörelsen behövs. 

En faktabaserad optimist som Mathias Sundin tycker att snabbare tåg är bättre än långsamma tåg, men att satsningen är för defensiv. Visionen borde vara att hitta tåg som går närmare 1.000 kilometer i timmen i stället.

”1950 fanns det tåg som kunde gå i 150 kilometer i timmen. Nu pratar vi om höghastighetståg som inte ens kommer gå dubbelt så fort. Kom igen. Vi borde satsa på tåg som går tio gånger snabbare. Pengarna borde användas till större projekt och visioner. Ibland kanske det misslyckas, men då får vi visa tålamod med det. Vi måste våga ta i från tårna oftare”, säger han. 

Verksamheten handlar dels om att crowdfunda ihop både pengar och idéer till olika projekt, men också om spridandet av positiva nyheter. Om man samlar tillräckligt många optimister borde man kunna få spännande saker att hända för att göra framtiden bättre, resonerar Mathias Sundin. 

Comments are closed.