Trots motgångarna – historien talar för fortsatt styre för Trump

0
13

NEW YORK.

Med ett år kvar till presidentvalet ser Donald Trumps möjligheter att säkra ytterligare en mandatperiod goda ut.

Trots den pågående riksrättsprocessen har han starkt stöd i de vågmästarstater som avgjorde valet till hans fördel 2016.

Om precis ett år, tisdagen den 3 november 2020, avgörs det vem som ska styra USA under de följande fyra åren.  

Trots turbulensen som omgärdat Donald Trumps tid i Vita huset ser det lovande ut för den sittande presidenten. Det kan man kanske inte tro när man tittar på diverse opinionsundersökningar. Exempelvis gäller det hans ”approval rate”, det vill säga huruvida amerikanerna har förtroende för honom eller inte. Enligt analysföretaget Real Clear Politics sammanvägning av undersökningar är det just nu 43,3 procent av befolkningen som har förtroende för honom, medan 54,6 procent inte har det. 

Så har det i grova drag sett ut sedan våren 2017.

Men som bekant ser det amerikanska valsystemet inte ut som det svenska, att den med flest röster vinner. I så fall hade Hillary Clinton varit president nu. I USA gäller det att få flest röster i rätt delstater. 

I Donald Trumps fall byggde segerreceptet 2016 framför allt på sex delstater: Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Florida, Arizona och North Carolina – ”vågmästarstater” som han vann med knapp marginal. 

Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning från New York Times och Siena College är Donald Trump fortsatt populär i dessa delstater. Bland troliga väljare får han större stöd än Massachusettssenatorn Elizabeth Warren i de undersökta delstaterna, förutom i Arizona, där de är lika populära. 

Vermont-senatorn Bernie Sanders har något större stöd än Donald Trump i Michigan och de är jämnstarka i Wisconsin. Men i övrigt är det fördel för den sittande presidenten.

Joe Biden, som fortsatt leder i opinionsundersökningarna bland Demokraternas kandidater, ser aningen starkare ut än Donald Trump i fem av de sex undersökta delstaterna. Men det handlar om ett försprång på 1 eller 2 procentenheter – avstånd som ligger inom den statistiska felmarginalen.

Enligt kalkyler skulle det krävas att Demokraternas kandidat, vem det nu än blir, vinner tre av de sex delstaterna för att ta över Vita huset, förutsatt att de övriga delstaterna röstar som de gjorde 2016.

Moody’s Analytics tillhör dem som förutspår att Donald Trump kommer att vinna enkelt nästa år, baserat på ekonomiska prognoser. 

”Om läget i ekonomin ser ut ungefär som i dag om ett år kommer det vara fördel för den sittande presidenten, särskilt om demokraterna inte är entusiastiska över sin kandidat och tar sig ut för att rösta”, säger Mark Zandi, bolagets chefsekonom.

Analysbolaget använder tre modeller som utgår ifrån hur konsumenterna ser på sin egen finansiella situation, hur aktiemarknaden gått under mandatperioden samt utsikterna för arbetslösheten – faktorer som i skrivande stund ser gynnsamma ut från Donald Trumps perspektiv. Moody’s modell har haft rätt i varje val sedan 1980, med undantag för 2016.    

Även historien talar för Donald Trump. Amerikanska presidenter sitter ofta två mandatperioder. Endast vid fem tillfällen har sittande presidenter misslyckats med att säkra en förlängning. Senast det skedde var 1992, då republikanen George Bush den äldre förlorade mot Bill Clinton. 

Comments are closed.