Trumps stabschef har kallats till riksrättsförhör

0
17

”Baserat på bevis som samlats in av riksrättsutredningen samt av den allmänna rapporteringen så bedömer vi att du är i besittning av väsentlig förstahandsinformation och kunskap som är relevant för representanthusets riksrättsutredning”, skriver ordförandena för underrättelse-, utrikes- och tillsynsutskottet i kallelsen, där de begär att Mulvaney infinner sig för att vittna på fredag.

Utskotten arbetar med ett eventuellt riksrättsförfarande mot Donald Trump angående den så kallade Ukrainaaffären. Den stora frågan som utreds är om USA:s president begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom att utreda demokraten och förre vicepresidenten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset tillfälligt fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Vita huset har ännu inte svarat på kallelsen av Mulvaney, men Trumpregeringen har tidigare uppmanat statsanställda att inte samarbeta med utredningen – som Trump själv kallar en ”häxjakt”.

Vissa har ändå vittnat när de kallats förhör av utskotten, medan andra vägrat.

I måndags offentliggjorde underrättelseutskottet utskrifter av förhör med bland andra USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch. Då framkom bland annat att hon kände och fortfarande känner sig hotad av Trump och personer i hans stab.

Comments are closed.