Voestalpine backar efter vinstvarning och reksänkning

0
24

Vinstvarningen, som är den fjärde på drygt ett år, innebär en nedskrivning av tillgångar om 360 miljoner euro på ebit-nivå och 80 miljoner euro på ebitda-resultatet. Rörelseresultatet (ebit) väntas nu hamna strax över nollstrecket (”just positive”), medan ebitda-resultatet spås bli cirka 1,2 miljarder euro – en sänkning från tidigare 1,3 miljarder.

Därtill flaggas för att utdelningen för räkenskapsåret 2019/2020 ska sänkas jämfört med föregående år. Några detaljer om hur stor sänkningen blir, eller om vilka tillgångar som värderas ned, ger bolaget inte.

”(Nedskrivningen) är ett resultat av vår analys av de möjliga effekterna av förändrade globala ekonomiska förhållanden för Voestalpines huvudsegment”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Morgan Stanleys analytiker menar att en ny vinstvarning låg i luften.

”Inget av ovanstående borde innebära en stor överraskning för marknaden, då bolaget tidigare har aviserat att det ser över gruppens segment”, skriver investmentbankens analytiker i en kommentar och påminner om att marknadens konsensusestimat redan har räknat in en utdelningssänkning.

JP Morgans analytiker sänker dock sin rekommendation för Voestalpine till undervikt från tidigare neutral med riktkursen 20,50 euro.

Voestalpine handlades strax efter klockan 14 på tisdagen till 24,30 euro i Wien, en nedgång med knappt 3 procent för dagen. På måndagen slutade Voestalpine med en nedgång på 0,6 procent, efter att som mest ha varit omkring 3,5 procent ned.

Övriga europalistade stålbolag steg något eller var i stort sett oförändrade för dagen. 

Comments are closed.