Volvojubel och historiskt steg från Ingves

0
7

Riksbanken upp till ytan
Riksbanken avslutade i veckan en nästan fem år lång period med minusränta när räntan, trots att inflationen inte väntas nå målet under prognosperioden, höjdes till noll. Chefen Stefan Ingves hävdade envist på presskonferensen att de vanliga bevekelsegrunderna, som konjunktur- och inflationsutsikter, låg bakom beslutet. Det är det få utanför Riksbanken som tror. Bedömningen är i stället att Riksbanken ser ett egenvärde i att komma bort från minus. Det innebär att ribban är högre för lägre ränta framöver. Och de ekonomiska utsikterna innebär att ribban är rätt hög även för högre ränta. Dags att vänja sig vid nollränta.

Börsjubel över Volvo-affär
AB Volvo meddelade i veckan att lastbilskoncernens japanska märke UD Trucks ska säljas till konkurrenten Isuzi Motors för 22 miljarder kronor. UD Trucks har genom åren haft lönsamhetsproblem och beskedet fick Volvo-aktien att stiga 5 procent. Två frågor återstår: 1. Kommer den japanska konkurrensmyndigheten att godkänna affären? 2. I så fall, vad ska Volvo göra med pengarna? På fråga 2 finns extra utdelning, köp av Geelys aktiepost och ökade investeringar med bland svarsalternativen. Fortsättning följer.

Sanktionshot mot SEB
Penningtvättsfrågor fortsätter att plåga bankvärlden. I veckan meddelade Finansinspektionen att den ska gå vidare med en så kallad sanktionsprövning i den pågående granskningen av SEB. Det innebär att de brister FI funnit i sin undersökning av bankens affärer i Baltikum är så pass allvarliga att nästa steg blir att titta på om det är aktuellt med ekonomiska sanktioner. SEB-aktien föll över 5 procent på beskedet men har sedan dess tagit tillbaka en stor del av fallet.

Hård vitvaruklapp
Electrolux åkte på sin nionde värsta kurssmocka på ett kvarts sekel, minus 11 procent i måndags, efter att vitvarujättens vinstvarning stört helgfriden. Världsmästaren i strukturkostnader aviserade att den behövde ta ytterligare drygt 400 Mkr för att få fart på sin produktionsflyttkarusell och sitt automationsprojekt i USA. Analytikerna har svarat med att dra ned sina prognoser för rörelseresultatet med 500 Mkr i år, men även med 160 Mkr för nästa år till 5,9 respektive 7,2 miljarder kronor. Historiskt har Lux kurskollapser inte förebådat mer tråkigheter. Vid värre nedgångar än nu har aktien som mest fallit 9 procent året efter och snitt klättrat med 12 procent.

Comments are closed.