Wall Street-tjuren måste flyttas – av säkerhetsskäl

0
35

New Yorks stad har efter en många och långa kontroverser kommit fram till att tjurskulpturen ”Charging Bull”, måste bort, givet att den blivit ett så pass attraktivt turistmål att den utgör trafikfara.

Tjuren var så sent som för en månad sedan i medias blickfång sedan aktivister från klimatrörelsen Extinction Rebellion hällt rödfärg på den 3 ton tunga pjäsen och lagt sig runtom för att spela döda i syfte att symbolisera samhällets förmåga att se bort från miljöförstöringen till förmån för girighet.

För ett drygt år sedan placerades en ny staty ut mitt emot tjuren, något som också rönte uppmärksamhet. Den nya och lika guldskimrande statyn – ”Fearless Girl” – var avsedd att symbolisera jämlikhet och mångfald. Skulpturen drog så pass mycket publik att platsen blev periodvis oframkomlig för trafiken på börsgatan, vilket ledde till att den sturska flickskulpturen snart flyttades till en ny plats i närheten av New York Stock Exchange.

Ingen vet ännu var tjuren nu ska få lov att ställas upp, men något som definitivt står klart är att det inte blir på det nuvarande läget, torget vid Bowling Green.

Skulptören bakom Charging Bull, italienskfödde amerikanen Arturo Di Modica, hade ett något annorlunda budskap i tankarna än vad som blivit den allmänna bilden när han uppförde verket och placerade ut den ”som en julklapp” till staden. För skulptören symboliserade tjuren viljan att ”komma igen”, något som han ville uppmana inspirera till i kölvattnet av svarta måndagen på Wall Street 1987.

Comments are closed.